Uni

Univinkit kertovat nikseistä, joilla unen laatua on saatu parannettua. Uni kun on hyvin tärkeää, niin lapselle kuin vanhemmallekin. Uudet vinkit ovat tervetulleita!


Fyysinen rasitus, oikein ajoitettu

Eräs äiti kertoo, että lapsen päivän ohjelmointi ja vaativat harjoitukset toivat avun myös nukkumiseen. "Lapsi ei väsy, jos saa upota omiin oloihinsa. Mutta hän rasittuu jatkuvasta keskittymisen vaatimisesta. - Samalla hän tietysti myös kehittyy."

Illalla tosin kannattaa jo rauhoittua... "Huomasimme, että illalla ei kannata riuhtoa, koska lapsi "villiintyy" eikä saa siksi unta! Sovimme sitten, että klo 20 jälkeen ei enää jumpata. Nukahtaminen on helpottunut tämän päätöksen jälkeen."
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Pienet kaiherrukset

On tärkeää tunnistaa erilaiset pienet vaivat, jotka haittaavat nukkumista, mutta joille voi tehdä jotain. Esim:

  • kuiva nenä: nenäsuihke (esim. keittosuolasuihke, sesamöljysuihke)
  • kylmät jalat (tai muuten kylmä): villasukat tai mikrossa lämmitettävä kaurapussi tai geelilämpötyyny
  • liika kuumuus (hikoilua): ohuempi peitto
  • lakanan rypyn yms. painaminen (painojälkiä ihossa): napakka lakana ja kunnollinen patja
  • pakkasen kuivaamat huulet: huulirasva

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Melatoniini ja kirkasvalohoito

Melatoniini on käpylisäkkeen hormoni, joka osallistuu uni- ja valverytmin säätelyyn. Melatoniinia on nykyisin saatavana ilman reseptiäkin, mutta kannattaa neuvotella lapsen hoitavan lääkärin kanssa ennen lääkityksen aloittamista.
Kirkasvalohoidolla pyritään vaikuttamaan kehon omaan melatoniinin tuotantoon.

Nukahtamislääke

"Saimme (autistiselle tyttärellemme) vähäksi aikaa nukahtamislääkkeen, joka auttoi. Kynnys antaa sitä lapselle on korkea sekä lääkärille että vanhemmille, mutta joskus ongelma on niin suuri, että siihen on pakko puuttua. Kuuri loppui, mutta lapsi oli saanut unirytmistä kiinni, ja tilanne rauhoittui."

Nukkumispäiväkirja

"Pidä kirjaa valvomisesta ja yön sujumisesta. Kirjoita kellonajat ylös. Näytä lääkärille (tai muille tarpeellisille henkilöille), tehoaa paremmin kuin selitykset omasta väsymyksestä."


Painopeite

Painopeite on painava peite, jonka tarkoitus on "painaa" miellyttävällä tavalla kehoa ja näin stimuloida tuntoaistia ja lisätä kehotietoisuutta. Lisääntyneen kehotietoisuuden luvataan antavan turvallisuuden tunnetta ja vaikuttavan rauhoittavasti. Painopeiton kerrotaan parantaneen unen laatua ja pituutta joillakin lapsilla.

Painopeiton sisällä voi olla esim. "pallomeripelloja" (=pallopeitto) , muovikuulia tai stryroxkuulia. Pallopeittoa tuo maahan ja myy Lärum Vaasassa. Pallopeiton voi vuokrata kokeilua varten Sensoteketista Vaasasta ja lasten kokoa (140x100cm) Jaatisen vuokraamosta. Painopeittoa, jonka sisällä on pikkuruisia muovikuulia, myy esim. Medi Mattress Oy. Painopeiton voi myös tehdä itse. 

"Esim. ylivilkkaalle, rauhattomalle käy painoksi iso tyyny, halkaisija yli 70 cm. Rauhoittaa painollaan lapsen uneen."
"Kokeile varovasti painepeitettä, yllättäen se saattaa joillekin vaikuttaa niin, että voi tulla hieman huonovointiseksi. Kokeile ensin itsellesi ja kun kokeilet lapsellesi, tarkkaile hänen vointiaan."
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Röyhy

Suolessa kiertävät ilmakuplat haittaavat yllättävän monen lapsen nukkumista. Ilma kannattaakin kaikin mahdollisin tavoin koettaa saada röyhtäytettyä pois.
"Kun lapsi ei pääse itse liikkumaan myöskään röyhtäisyt ja paukut eivät tule itsestään. Meillä on kaksi vaihtoehtoa valittavana iltaisin; valvotko röyhtäytellen ja jumpaten yöllä vai riehutko illalla. Tästä johtuen illat ovat meillä riehumisen aikaa. Mitä enemmän riehutaan ja jumpataan, sen paremmin ilmat liikkuvat. Otamme siis lapsesta joka ilta "ilmat pihalle" :-) Riehuminen lopetetaan vatsahierontaan, jalkojen venyttelyyn ja hyviin röyhtäytyksiin."


Taustaääni, hiljainen ja tauoton

Taustamusiikkina suositellaan esimerkiksi Mozartia, Vivaldia, Bachia, kellon tikitystä, taustaääntä (white noise, löytyy esim. youtubesta)...

"Taustamusiikin tavoite lienee sama kuin korvatulpilla - se että lapsi ei heräisi joka rasahdukseen. Lisäksi Mozartin, Vivaldin ja Bachin musiikki virittää aivot ns. alfa-tilaan. Kannattaa kyllä kuunnella levy etukäteen ja tarkistaa, ettei siinä ole äkillisiä kovaäänisiä kohtia."

"Huomioimme öiden rauhoittuvan selvästi, kun lapsen sängyn yläpuolelle (vahingossa) laitettiin seinäkello, joka tikittää hiljaa. Ennen kun lapsi heräsi yöllä hän välittömästi alkoi huudella meitä luokseen. Kellon laittamisen jälkeen hän saattaa olla jonkin aikaa hereillä ährätäkseen itse unen päästä kiinni ja huutaa meitä vain tosi hädässä. Ilmeisesti oman kellon ääni auttaa yöllä pimeässä herätessä paikallistamaan itsensä ja luo jonkinlaista turvallisuuden tunnetta."
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Unikaveri

Hattukin voi olla unikaveri...
"Aina kun lapsi oli vaipumassa uneen, alkoi falsetti-itku eikä nukahtamisesta tullut mitään. Kunnes sitten, 5v 7kk -vuotiaana, lapsi päätti viittoa mitä haluaa: "HATTU", hän viittoi ja otti kädestäni kiinni : "Hae äiti HATTU !". Eikun kesähattu laatikosta ja päähän. Itkut loppuivat kuin seinään, nukahtaminen käy parhaimmassa tapauksessa 10 minuutissa. Välillä on vaihdettu pipoon kun unimyssyä piti pestä. Mutta hattu on ja pysyy nukahtamiskeinona. Hatun taikaa emme tiedä, voin vain arvuutella sen tuovan turvallista tunnetta, kuin lapsella kohdussa, pientä ja lämmintä."
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Univaikeus voi olla merkki hoidettavasta sairaudesta

On tärkeää tutkia, löytyykö uniongelmien takaa sellainen sairaus tai oire, jota voidaan hoitaa. Jo mainitun röyhtyn (=ilma kiertää suolistossa) lisäksi sellainen voi esimerkiksi olla:

  • epilepsia
  • allergia
  • gastroesofageaalinen refluksi (=mahansisältöä nousee ruokatorveen ja polttaa siellä)
  • infektio
  • ummetus

Verhot

Jotta katuvalo ei häiritse ja aamuaurinko herätä.
"Ikkuna on pimennetty sälekaihtimella ja valoa läpäisemättömästä materiaalista tehdyllä rullaverholla."

Yöhoito-, tilapäishoito- ja muu apu

Jos lapsi valvoo hyvin paljon, voi tilannetta helpottaa jos edes silloin tällöin (kuten kerran pari viikossa) saa yöhoitoapua.

"Tilapäishoito ainakin kerran kuussa on tärkeää, yksi vapaa viikonloppu kuukaudessa on ehdottoman tärkeä minulle ainakin. Yksinhuoltaja voi tarvita vaikka viikon kuukaudessa. Älä ole sankari."

Muu apu, esim. aamutoimien jakaminen:
"Kysy koulusta, voisiko lapsi syödä aamupalan siellä. Se voi olla hyvä ratkaisu."
"Voimia antavia asioita ovat olleet: (...) Kaksostytöt eivät syö aamiaista kotona. Vaikka he syksyllä siirtyivät kouluun, jatkui päiväkodista tuttu käytäntö; koulupäivä alkaa aamiaisella."
"Jos puoliso löytyy, lapsen laittaminen aamukuntoon on hyvä jakaa."
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Ikä auttaa...

Monen lapsen yövalvominen on helpottanut iän myötä. Lohtu tosin on laiha, myönnetään...

"Nykyisin meillä menee jo ihan kivasti ja yötkin saamme jo nukkua. (...) 8 vuotta meilläkin valvottiin. Sain nukutuksi parin tunnin pätkissä ja päivisin ei ollut mahdollista nukkua."

"Oman kehitysvammaisen lapseni 6 ensimmäistä vuotta olivat nukkumisen osalta hyvin vaikeita, mutta nyt melkein 5 vuoden ajan hän on nukkunut yhä paremmin, keskimäärin 10 tuntia yössä. Iän karttuminen, melatoniini ja nukkumisjärjestelyt ovat auttaneet. Myös viime syksynä aloitettu epilepsialääkitys lienee tehnyt hänen unensa hieman sikeämmäksi."