Kommunikaatiopassi
Jokaisella puhevammaisella henkilöllä olisi hyvä olla oma kommunikaatiopassi. Kommunikaatiopassi kertoo miten puhevammainen henkilö ilmaisee itseään ja miten muut ihmiset voivat hänelle kommunikoida.
Kommunikaatiopassi tukee puhevammaisen henkilön mahdollisuutta vuorovaikutukseen ja kommunikointiin. Passi toimii kommunikaation apuna erityisesti uusissa tilanteissa ja uusien ihmisten kanssa. Käytännössä kommunikaatiopassi on kooste, joka välittää tärkeätä ja tiivistä tietoa omistajansa kommunikointiin vaikuttavista seikoista.
Kommunikaatiopassin sisällön suunnittelee ja toteuttaa puhevammainen ihminen yhdessä läheistensä kanssa - etenkin lapsen ollessa kyseessä vanhemmat yhdessä muiden läheisten kanssa. Kommunikaatiopassi on siten aina yksilöllinen, kommunikoivan henkilön näköinen ja oloinen. Passi voi esimerkiksi kertoa millä tavoin puhevammainen henkilö ilmaisee tunnetilaa tai kertoo haluavansa tehdä jotain, vaikka pelata. Kommunikaatiopassi sisältää mielellään valokuvia ja/tai kommunikaatiokuvia sanallisten selitysten lisäksi. Joskus passin tekeminen ja käyttäminen voi ratkaisevalla tavalla auttaa puhevammaista henkilöä oppimaan kommunikointitaitoja. Tämä johtuu siitä, että kommunikaatiopassin avulla ympäristön kaikki ihmiset oppivat kommunikoimaan puhevammaisen henkilön kanssa samalla tavalla.