Vinkkejä arjessa jaksamiseen

Arki voi joskus tuntua raskaalta. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää kaikissa elämäntilanteissa. Pienetkin teot, kuten kymmenen minuutin kävelylenkki raittiissa ilmassa, voivat tehdä ihmeitä.

Sivun alalaidasta löytyy lista yhteistietoja puhelimen avulla päivystäviin eri tahojen ammattilaisiin, jotka auttavat esimerkiksi mielenterveys-, parisuhde- tai talousongelmissa.


Arjessa kannattaa yrittää:


- Liikkua, erityisesti metsässä. Luonnossa olemisella ja liikkumisella on valtavasti terveysvaikutuksia. Ei ole pakko himourheilla. Lyhyetkin kävelylenkit auttavat. Venyttele. 

- Syödä säännöllisesti ja ravintosuositusten mukaan. Einesruokia saa silti syödä. Ne ovat erinomainen vaihtoehto etenkin silloin, kun arki tuntuu kuormittavalta. Ravitsemusterapeutti on vinkannut, että kannattaa valita sydänmerkillä varustettuja vaihtoehtoja. Myös esimerkiksi pinaattiletut ja hernekeitto ovat einesruokien parhaasta päästä.

- Nukkua. Jos lapsi valvottaa, on aika miettiä vaihtoehtoja kuten tilapäishoitoa. Tämä ei ole mikään helppo pulma ratkaista, univinkkejä lapselle löytyy täältä

- Tavata vertaisia. Turvallisessa seurassa, joka ymmärtää yskän, on hyvä purkaa harmituksia, iloita hyvistä hetkistä sekä jakaa ja kuulla vinkkejä. 

- Pyytää apua. Etenkin, jos lapsi valvottaa. Ystäviltä, sukulaisilta, naapureilta, ammattilaisilta. Kysy, millaisia lastenhoitojärjestelyjä kuntasi tarjoaa. 

- Keskittyä hyvään. Ei tarvitse olla yltiöpositiivinen, mutta tutkimusten mukaan esimerkiksi kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen ja hyviin hetkiin tarttuminen lisää onnellisuutta. Kokeile: Mielen hyvinvoinnin harjoituksia


Mikäli pystyt:

- Harrasta. Oma aika, edes kerran viikossa, on tärkeä henkireikä. Oli se sitten kuorolaulua, joogaa tai pitsinnypläystä. Tapaa ystäviä.

- Ulkoista töitä. Voisitko palkata ulkopuolisen siivoojan? Kun toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi omaishoitotilanteen vuoksi, olet oikeutettu arvonlisäverottomaan siivoukseen. Siivouksesta saa myös kotitalousvähennyksen


Ammattilaisten puoleen kannattaa kääntyä ajoissa. Kysy apua:

Apua eroon 01019 5202

Apua talous- ja velkaongelmiin /Takuusäätiö p. 0800 9 8009

Crisis prevention for foreigners (09) 4135 0501

Invalidiliiton puhelinneuvonta  0200 1234

Kirkon palveleva puhelin p. 0400 221180

Mieli Maasta ry (vertaisryhmiä)

MLL:n vanhempainpuhelin 0800 92277

Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin p. 01019 5202

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelu 0800 19414 

Väestöliiton parisuhdetiimin valtakunnallinen neuvontapuhelin p. 0800 183 183.Puuttuuko listasta jotain? Lähetä viesti sähköpostitse akseli(at)jaatinen.info